Ashwagandha to roślina, której właściwości znane są medycynie ajurwedyjskiej od dawna. W wielu preparatach zastosowanie znalazły owoce oraz korzenie tej rośliny, ponieważ wspierają odporność organizmu na czynniki stresowe i gospodarkę energetyczną organizmu.
Tradycyjne metody
Ashwagandha nazywana jest inaczej: Indian gingsen, Winter cherry, indyjskim żeń-szeniem, Witania somnifera, witanią ospałą, a także śpioszynem lekarskim. Ten wiecznie zielony krzew rośnie w klimacie umiarkowanym na terenie Indii, Afganistanu oraz Bangladeszu. Osiąga średnią wysokość około 150 cm i wyróżnia się żółtozielonymi kwiatami oraz pomarańczowymi lub czerwonymi owocami, które kształtem przypominają polskie jagody. Ekstrakt z ashwagandhy pozyskuje się zbierając tę roślinę w lasach, a następnie preparując jej korzenie. Tradycyjnie poddawało się ją suszeniu, a następnie drobno rozcierało. Powstały proszek mieszało się z sokiem owocowym. Zbiory tej rośliny przeprowadzane są jesienią – jeszcze przed pierwszymi przymrozkami.
Ashwagandha jako adaptogen wpływa korzystnie na gospodarkę energetyczną organizmu. Przyczynia się do ochrony tkanek przed uszkodzeniami – działa jako przeciwutleniacz oraz wspiera budowanie tkanki mięśniowej. Wspomaga w utrzymaniu witalności, dobrego samopoczucia oraz równowagi emocjonalnej a także w stanach obniżonej koncentracji, wyczerpania, zmęczenia i napięcia nerwowego. Dodatkowo wspiera procesy uczenia, zapamiętywania oraz utrzymanie w dobrej kondycji sprawności umysłowej u osób starszych.
Dlaczego warto sięgać po indyjski żeń-szeń?
Ashwaganda doceniana jest przez mieszkańców Wschodu. W Polsce zyskuje coraz większe grono zwolenników, ponieważ:
⦁ wspiera ochronę tkanki przed uszkodzeniami,
⦁ pomaga w zachowaniu dobrego samopoczucia,
⦁ pomaga zachować sprawność umysłową u osób starszych,
⦁ przydaje się w stanach obniżonej koncentracji, wyczerpania, zmęczenia i napięcia nerwowego,
⦁ sprzyja w zachowaniu równowagi emocjonalnej,
⦁ wspiera budowanie tkanki mięśniowej,
⦁ wspiera procesy uczenia, zapamiętywania,
⦁ wspomaga utrzymanie witalności.
Ashwagandha stanowi tradycyjne źródło zdrowia i młodości. Warto więc ją wprowadzić do codziennej diety w postaci odpowiedniego preparatu. Wówczas mamy pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi to, co najlepsze.
Bibliografia
- Bandurska K., Berdowska A., Król M. Transformacja roślin leczniczych za pomocą Agrobacterium tumefaciens, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej”, 2016 (70), s. 1220-1228.
- Obidoska G., Sadowska A. Próby uprawy polowej Withania somnifera (L.) Dun. oraz ocena plonu i wartości surowca krajowego, „Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji roślin”, 2004 (233), s. 173-180.
- Obidoska G., Sadowska A. Rośliny o działaniu adaptogennym, „Biuletyn Instytutu Hodowli i aklimatyzacji roślin”, 2004 (233), s. 163-171.
- Walczak A. Korzenie i współczesna medycyna ajurwedyjska – wybrane zagadnienia, „Hygeia Public Health”, 2013 (48/3), s. 255-261.