Stres może dotyczyć każdego człowieka, bez względu na płeć i wiek. Wywoływany jest zazwyczaj przez współczesne szybkie tempo życia, kłopoty w pracy, problemy finansowe, zdrowotne czy rodzinne. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, by złagodzić objawy stresu.
Stres to czynnik, który zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pośrednio wpływa na zdrowie człowieka. Definicji stresu jest wiele, ale co do zasady stres określa się jako bodźce, który przeszkadzają człowiekowi w normalnych aktywnościach, a także reakcje organizmu na takie bodźce. Do reakcji tych zalicza się:
- przyspieszony oddech,
- podwyższone tętno,
- dolegliwości bólowe (głowy, brzucha, karku),
- nadmierne pocenie się,
- rozdrażnienie,
- poczucie bezsilności i beznadziei,
- kłopoty ze snem,
- utrata apetytu i wiele innych.
W sytuacjach stresowych ważne jest oddychanie
W nagłych sytuacjach stresowych, np. w miejscu pracy, ważne jest szybkie pokonanie fizjologicznych objawów zdenerwowania oraz powrót do normalnego funkcjonowania. Mogą w tym pomóc m.in. odpowiednie techniki oddychania. Polecane jest zwłaszcza tzw. oddychanie brzuszne – sprawia ono, że oddech jest wolniejszy, dłuższy i głębszy, a to prowadzi do uspokojenia i wyciszenia. W sytuacji stresowej należy więc:
- usiąść wygodnie i przymknąć oczy,
- wdychać powietrze nosem – podczas wdechu trzeba angażować mięśnie brzucha i przepony, co sprawia, że powietrze trafia głębiej do płuc,
- zatrzymać oddech i policzyć do pięciu,
- lekko wydychać powietrze ustami, rozluźniając brzuch, tułów i barki.
Oddech taki należy powtórzyć 10-20 razy.
Dieta na stres
Wiele osób w sytuacjach stresowych sięga po szybkie przekąski – tzw. zajadanie stresu jest częstym sposobem na ukojenie nerwów. Owszem, jedzenie pomaga radzić sobie ze stresem, ale nie powinno być to bezmyślne wpychanie w siebie niezdrowego jedzenia w postaci chipsów czy słodyczy. W momentach stresu lepiej sięgnąć po produkty bogate w magnez, cynk, wapń oraz witaminę B, odpowiedzialne za funkcjonowanie układu nerwowego. Może to być np. kawałek ciemnej, gorzkiej czekolady, pestki słonecznika lub dyni, a także orzechy czy migdały.
Bibliografia
- Gólcz M. Stres w pracy. Poradnik dla pracownika. Państwowa Inspekcja Pracy. Warszawa 2016.
- . Sygit-Kowalkowska E. Radzenie sobie ze stresem jako zachowanie zdrowotne człowieka – perspektywa psychologiczna. Hygeia Public Health. 2014;49(2):202-208.
- Sokołowska M. Jak radzić sobie ze stresem w pracy. Miesięcznik dyrektora szkoły. 2014,1:52-56.