Uczucie zmęczenia to coś znanego każdemu, bez względu na wiek czy pracę. Brak energii, senność i słaba koncentracja są stanem, do którego nie przywiązujemy większej wagi, ponieważ zazwyczaj mija podczas odpoczynku. Warto jednak zadbać o kondycję organizmu i nie lekceważyć objawów zmęczenia, które w pewnych przypadkach mogą stać się dla nas poważniejszym zagrożeniem.

Dlaczego czujemy się zmęczeni?

Do głównych czynników, które powodują odczuwanie zmęczenia, możemy zaliczyć m.in.: zbyt duży wysiłek fizyczny lub psychiczny, zbyt intensywny tryb życia, niewłaściwą dietę, niedobór witamin, stany stresowe, brak czasu na odpoczynek i sen oraz zbyt długi czas pracy. To jedynie przykłady zjawisk, które wpływają na stan naszego organizmu. Odczuwanie zmęczenia związane jest z osłabieniem organizmu, przez co funkcjonowanie naszego ciała jest wtedy zaburzone. Jak więc sprostać wymaganiom postawionym przez tempo naszego życia i nie tracić przy tym energii?

Zadbaj o źródło energii

Uczucie zmęczenia towarzyszące nam przez długi czas może być spowodowane różnymi chorobami. Gdy staje się ono stanem przewlekłym, należy udać się do lekarza, aby zbadać występujące objawy. Jeśli jednak zmęczenie pojawia się co jakiś czas, warto pomyśleć o tym, aby oprócz odpoczynku i snu, zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witamin i minerałów.

Żelazo

Żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Niedobór tego pierwiastka może powodować odczuwanie zmęczenia i znużenia. Aby temu zapobiec, należy przyjmować codziennie odpowiednią dawkę żelaza. Dla mężczyzn w wieku 19-50 lat zalecana dawka to 10 mg, natomiast dla kobiet 18 mg. Najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso i podroby, znajduje się ono również w żywności pochodzenia roślinnego np. nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki czy szpinaku.

Magnez

Magnez pełni wiele ważnych i niezbędnych do prawidłowego działania funkcji w naszym organizmie. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Zalecana dawka magnezu dla mężczyzn w wieku 19-50 lat to 400-420 mg, natomiast dla kobiet w tym samym przedziale wiekowym 310-320 mg. Wśród produktów spożywczych bogatych w magnez wymienić można: kasze, warzywa strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy i banany.

Witaminy

Aby dodać organizmowi witalności i siły, warto pamiętać o uzupełnianiu witamin z grupy B i C. Do pierwszej z nich zalicza się m.in. witaminę B12. Przyczynia się ona do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Źródłem witamin B są np. rośliny strączkowe, ryby, orzechy i jaja. Witamina C natomiast przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Produkty bogate w witaminę C to przede wszystkim owoce i warzywa, np. czarna porzeczka, pomarańcza, papryka czy pomidory.

Suplementy diety

Utrzymanie diety zawierającej wszystkie potrzebne witaminy i minerały może nie być proste. W niedoborze poszczególnych składników odżywczych może pomóc stosowanie suplementów diety, które uzupełniają potrzebne nam braki i zapobiegają zmęczeniu. Gold Ashwagandha to suplement diety w kapsułkach zawierający ekstrakt z korzenia Ashwagandhy. Ekstrakt z korzenia Ashwagandhy KSM-66 to wysokiej jakości wyciąg uzyskiwany w procesie zgodnym z zasadami „Green chemistry”. Jako adaptogen wpływa korzystnie na gospodarkę energetyczną organizmu. Przyczynia się do ochrony tkanek przed uszkodzeniami – działa jako przeciwutleniacz oraz wspiera budowanie tkanki mięśniowej. Wspomaga w utrzymaniu witalności, dobrego samopoczucia oraz równowagi emocjonalnej, a także w stanach obniżonej koncentracji, wyczerpania, zmęczenia i napięcia nerwowego.

Tagi: , , , ,

Bibliografia

  1. Miernik M. Magnez, wapń, żelazo – jak mądrze je suplementować? Świat Przemysłu Farmaceutycznego. 2016; 2: 94-98.
  2. Maciejczyk M. Zmęczenie: przyczyny, objawy, zapobieganie. Acta Scientifica Academiae Ostroviensis. 2007; 26: 18-27.